2018. Május 20. 12:15

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Robotokkal olcsóbb lehet a napelemparkok építése és üzemeltetése


Robotokkal olcsóbb lehet a napelemparkok építése és üzemeltetése

A napenergia-iparban az egyik legfőbb törekvés a költségek csökkentése. Az Alion Energy két robotot fejlesztett ki napelempark építők és üzemeltetők számára: az egyik a vezetékezést leszámítva önállóan elvégzi a telepítést, a másik pedig üzemelés közben rendszeresen tisztítja a paneleket, és szükség szerint gyomtalanít is.

A napenergia-iparban az egyik legfőbb törekvés a költségek csökkentése. Habár a napelemek ára jelentősen esett az elmúlt években, további költségcsökkentésre van szükség, hogy a napelemes áramtermelés támogatás nélkül is versenyképes legyen a hagyományos erőművi áramtermeléssel.

Az egyik ötlet robotok bevetése a napelemparkok olcsóbb építése és üzemeltetése érdekében, írja a SustainableBusiness.com. Az Alion Energy nevű cég szerint ugyanis a napelemparkok építése azért drága és körülményes, mert emberi munkaerővel kell az akár több ezer panelt egyesével rögzíteni. A területet először földmunkával ki kell egyenlíteni, majd acélcölöpöket lefúrni a földbe, végül kézzel rögzíteni a napelem paneleket és összekötni őket vezetékekkel. Az üzemeltetés során pedig emberi munkaerőnek kell felügyelnie a telepet, gyomlálnia a földet, időnként lemosni a paneleket, amihez akár több kilométert is meg kell tenniük alkalmakként a napelemsorok között.

A cég Rover nevű robotjának (fenti kép) csak egy betonsínre van szüksége (ezt egy másik gép készíti és fekteti le), amelyen végighaladva lerögzíti a paneleket. Emberi beavatkozásra csak a vezetékezéskor van szükség. A Spot nevű robot (bal oldali kép) pedig a tisztítást végzi: a sínen végiggurulva vízzel lemosa a paneleket, és levágja az esetlegesen belógó növényzetet is.

A két robot használatával nemcsak a munkaerőköltség csökkenthető jelentősen, de az építkezéshez szükséges idő is megfelezhető. A beruházók ezt nagyra értékelik, mert nekik a banki kölcsönöket már az építkezés ideje alatt is törleszteniük kell, amikor még nincs is bevételük az árameladásból. Ezen kívül a beton sokkal olcsóbb az acélnál, és a rendszeres tisztításnak köszönhetően akár 12,5 százalékkal több áram termelhető.

http://zoldtech.hu/Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*