2018. Május 22. 23:42

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Régészeti misszióra indul a Planet Solar


Régészeti misszióra indul a Planet Solar

Víz alatti régészeti misszióra indul Görögország partjainál a világ legnagyobb, napenergia hajtotta hajója, a PlanetSolar.

Svájci és görög tudósok Európa egyik legrégebbi, ma már a tenger szintje alá került lakott településének nyomait keresik a Peloponnészoszi-félszigettől keletre.

A PlanetSolar hétfőn haladt át a Jón-tengert az Égei-tengerrel összekötő Korinthoszi-csatornán. A Terra Submersa elnevezésű projekt augusztus 11-én kezdődik.

A kutatók 31 méter mélyre merülnek, hogy az ismert régészeti lelőhely, a Franchthi-barlang mellett az elsüllyedt világ nyomait feltárják - mondta el Julien Beck, a Genfi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

"A barlangot folyamatosan lakták körülbelül 35 ezer éven keresztül az őskőkortól az újkőkorig, és jó okunk van feltételezni, hogy a neolitikum vége felé lakói valahol a közelben, ma már víz alá került vidéken telepedtek meg. Ha a falujukat megtaláljuk, Görögország és Európa egyik legősibb települését tárjuk fel" - magyarázta Beck.

A svájci zászló alatt hajózó PlanetSolar a Görög Tengerkutatási Központ hajójával együtt geofizikai méréseket is végez, míg a régészek a víz alatti feltáráson dolgoznak. A misszió egy hónapig tart.

A hajót 512 négyzetméternyi napelemfelület borítja. A napelemek hatásfoka 22,6%, a megtermelt áramot lítium-ion akkumulátorokban tárolják. A hajó maximális sebessége 26km/h, átlagsebessége 9,25 km/h. (MTI/Zöldtech)

 

Forrás:zoldtech.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*