2018. Április 21. 7:46

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napkollektor Napkollektorral melegítik a vizet Ferihegyen


Napkollektorral melegítik a vizet Ferihegyen

Napkollektorral melegítik a vizet FerihegyenA ferihegyi repülőtér egyes termináljának tetején elhelyezett 56 napkollektor üzembe helyezésével a Budapest Airport megtette az első lépést a megújuló energiaforrások alkalmazása felé: csökken a reptér szén-dioxid lenyomata. A 27,5 millió forintos beruházás várhatóan a melegvíz szükséglet egészét fedezni fogja a nyári időszakban.

A sikeres nyári próbaüzemet követően befejeződött a napkollektoros melegvíz-szolgáltató rendszer tesztelése a ferihegyi repülőtér 1-es terminálján. Az épület tetején elhelyezett vízmelegítő elemeknek köszönhetően jelentősen csökken a szén-dioxid kibocsátás a repülőtéren. A beruházással a Budapest Airport megtette az első komoly lépést a megújuló energiaforrások repülőtéri alkalmazása felé.

– Nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk és továbbra is dolgozunk olyan új, környezetbarát megoldások bevezetésén, amelyek célja a szén-dioxid kibocsátás további csökkentése a repülőtéren – jelentette ki a rendszer üzembe helyezése kapcsán Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi és munkabiztonsági igazgatója.

A nyár végén indult tesztüzem során bebizonyosodott, hogy 56 darab panel elegendő a napenergia hatékony hasznosításához. Becslések szerint a napkollektorok nyári időszakban az 1-es terminál teljes meleg víz ellátását képesek biztosítani, de télen is besegítenek a használati meleg víz előállításába. Az első számítások azt mutatják, hogy havonta akár 45-50 gigajoule (egy átlagos lakás éves fűtéséhez szükséges energia) takarítható meg ezzel a módszerrel.

A próbaüzem során a legfontosabb kérdés annak tisztázása volt, hogy a le- és felszálló gépek pilótáit vajon nem zavarják-e a napkollektorok felületéről visszatükröződő napsugarak. Bebizonyosodott, hogy a kivitelező által alkalmazott modern felületi kezelés megakadályozza a fényvisszaverődést, s így a legkevésbé sem zavarja a légi forgalmat a napkollektor erdő.

A nap energiáját hasznosító berendezések legnagyobb részét az 1-es terminál tetején, a tárgyalók feletti födémen helyezte el a kivitelező: a kollektorok a Budapest Airport – műemléknek számító és felülnézetből repülőgép formájú – termináljának közepére, a két „hajtómű” vagyis a két torony közötti részre kerültek.

A beruházás összesen 27,5 millió forintba került, a költségeket teljes egészében a Budapest Airport finanszírozta.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*