2018. Május 22. 6:04

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napkollektor Spórol a MÁV: napkollektor és LED-világítás


Spórol a MÁV: napkollektor és LED-világítás

Spórol a MÁV: napkollektor és LED-világításA MÁV  miskolci telephelyén energiatakarékos beruházásokra került sor: a melegvíz-ellátás biztosítására napkollektorokat létesítettek, a szerelőaknákban pedig LED-világítást alakítottak ki.

A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. szakemberei a miskolci villamosmozdony-javító műhelyben a régi, elavult csarnoki felülvilágítókat korszerű lexánra cserélték. A beruházásnak köszönhetően a munkacsarnok megvilágítása nagymértékben javult, az energiafölhasználás pedig csökkent. A dízelmozdony javítócsarnok szerelőaknáiban korszerű LED-világítás épült ki, aminek üzemeltetése – több fényforrással – a korábbinál 60 százalékkal kevesebbe kerül.

A három műhely melegvíz-ellátásának átalakítása is energiatakarékossági szempontok figyelembe vételével történt: a műhelyben dolgozó több mint 70 munkavállaló részére a meleg vizet immár – mintegy 30 négyzetméternyi – napkollektor segítségével biztosítja a vasúttársaság. A végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően a fűtés illetve a melegvíz évente 2-3 millió forinttal kevesebbe kerül. A pár hetes üzemi tapasztalatok azt mutatják, hogy a még télen is hatékony a napkollektoros a beruházás legkésőbb nyolc-tíz éven belül megtérül.

A cég Szolnokon LED-világítást épített ki, amely révén jelentősen javul az energiafelhasználás a telephelyen, amellett, hogy a korábbi 160 helyett több mint 200 Lux fényerősséggel működik a világítás. Nemrég a nagykanizsai telephelyen az elavult, gazdaságtalan fűtési rendszert korszerűsítette a vasúttársaság. A kialakított kondenzációs kazánnal, melegvíz fűtési rendszerrel illetve hőszigetelő nyílászárók beépítésével összességében 30-40%-os fűtési energiamegtakarítás realizálható.

A napkollektoros megoldás tapasztalatai függvényében a vasúttársaság a közeljövőben az új IC+ kocsi prototípus gyártására kialakított szolnoki létesítmény 750 fős szociális épületegységében is bevezeti a megújuló energiára alapozott melegvízkészítési megoldást, illetve megvizsgálja a hálózati szintű bevezetés lehetőségét.

A MÁV Zrt. és leányvállalatai egyes funkcióit átfogó projektjeinek és intézkedéseinek együttes költségmérséklő hatása 2010-2011-re vonatkozóan meghaladja a 12 milliárd forintot. Az intézkedések vezérlőelve a megörökölt, cégcsoportban meglévő párhuzamosságok felszámolása, a költséghatékony technológiai fejlesztések, valamint a szervezetben meglévő tartalékok feltárása és hasznosítása.
További információ: http://www.mav.hu/hirek/hir.php?mid=14f351d5e70483

Forrás: MÁVHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*