2018. Május 21. 5:11

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek Uniós forrásokból építették a szélerőmű óriást


Uniós forrásokból építették a szélerőmű óriást

Uniós forrásokból építették a szélerőmű óriástÖsszesen 187 ezer megawatt az éves teljesítménye annak a tizenegy szélkerékből álló szélfarmnak, amelyet a napokban adtak át a belgiumi Estinnes-ben. Az Európai Bizottság által a 7. számú keretprogramból 3,3 millió euróval támogatott beruházás hozzájárul majd, hogy 2020-ra az Unió elérje a 180 gigawattos szélerőmű park teljesítményt.

November utolsó hetében adták át a világ első olyan szélerőműparkját, ahol a szokásos 2 megawatt teljesítményű szélgenerátorok helyett, méreteikben is hatalmas, 7 megawatt teljesítményű turbinákat állítottak üzembe.

A 198,5 méter magas lábakon álló, 127 méteres rotorokkal dolgozó tornyok nemcsak a legnagyobbak, de a leghatékonyabbak is, derült ki a Bizottság közleményéből. Az új szélfarm négyzetkilométerenkénti teljesítménye 2,3 faktorral haladja meg a hagyományos, két megawattos szélkerekekkel létesített telepek hatékonyságát.

A telep építése sem volt egyszerű, hiszen a hatalmas lapátok felhelyezéséhez meg kellett építeni a világ eddigi legnagyobb daruját, amely 1600 tonnás.

Lényeges tulajdonsága a most átadott létesítménynek, hogy az új, hét megawattos turbinák – az elmúlt évek elektronika fejlesztéseinek köszönhetően – megoldják a hálózati feszültségkiegyenlítéssel kapcsolatos eddigi problémákat is. Mostanáig ugyanis a szélcsendes és szeles időszakok közötti feszültségkülönbségek kiegyenlítésére gáztüzelésű tartalék erőműveket kellett alkalmazni a beruházóknak.

Ezeknek az eszközöknek az alkalmazásával elhárultak azok az akadályok a szélenergia elterjedése elől, amelyek akadályozták térnyerését, így egyre nagyobb szerepet kaphat az európai energiarendszerekben. Ezt hangsúlyozta a létesítmény átadása kapcsán Andris Piebalgs energiaügyi biztos, amikor kijelentette, a Bizottság támogatni fogja a szélerőmű-ipart, hogy 2020-ra az Unió célkitűzéseinek megfelelően elérje a 180 gigawattos kapacitást.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*