2018. Május 21. 5:12

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek A szélenergia is elég lenne a világnak


A szélenergia is elég lenne a világnak

A szélenergia is elég lenne a világnakBolygónk szélenergia potenciálja két nagyságrenddel nagyobb, mint a világ teljes fogyasztása. Legalábbis erre a következtetésre jutott Michael McElroy, a Harvard Egyetem kutatója.

A közelmúltban befejezett programban a Föld egész területét cellákra osztották, s ezek alapján mérték föl a szélenergiában rejlő lehetőségeket. A mintegy 3300 négyzetkilométer területű, száz méter magas cellák kialakításánál figyelmen kívül hagyták a sűrűn lakott, illetve az erdős és hóborította területeket, számításba vették viszont a sekély (legfeljebb 200 méter mélységű) tengerparti sávokat ötven tengeri mérföld kiterjedésig.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent tanulmányban a kutatók arra jutottak, hogy szélkerekek segítségével ideális esetben évi 1,3 millió terawattóra energiát lehetne termelni. Ez az érték mintegy két nagyságrenddel haladja meg a világ 2006. évi teljes energiafölhasználását (15666 terawattóra). A kutatók szerint a szélenergia hasznosításában a legnagyobb lehetőségekkel Oroszország rendelkezik.

Ezzel megdőltek az olajlobbi azon fejtegetései, hogy az alternatív energia kiegészítésként használható, de a világ energiagondjai csupán ezen technológiák alkalmazásával nem oldhatók meg. Különösen annak fényében érdekes és értékes a tanulmány végkövetkeztetése, hogy a Földünkre érkező napsugárzásnak mindössze egy százaléka alakul széllé.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*