2018. Április 21. 13:44

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek Döntöttek az első amerikai offshore szélerőmű megépítéséről


Döntöttek az első amerikai offshore szélerőmű megépítéséről

Döntöttek az első amerikai offshore szélerőmű megépítésérőlAz USA belépésével hamarosan globálissá válik az eddigi európai offshore szélerőmű ipar, de várhatóan továbbra is az öreg kontinens viszi a prímet.

Az első amerikai offshore szélerőmű megépítéséről hozott kormányhatározat értelmében Cape Cod partjainál épített 130 szélkerék 420 megawattos kapacitása a partvidék és a környező szigetek energiaigényének háromnegyedét fedezi majd. S ez csak az első lépést jelenti abban a sorban, amelynek végén az USA keleti partvidékén, illetve a Nagy Tavak régiójában mintegy féltucat offshore szélerőmű park szolgáltatja majd a tiszta energiát.

A lépés jelentőségét az adja, hogy eddig szinte a teljes offshore kapacitás Európában működött. Kilenc országban 830 turbina évi 2000 megawatt energiát termelt a tavalyi év végén, s az építés is szinte kizárólag európai cégek munkája volt. A piacvezető Nagy-Britannia, ahol a teljes európai kapacitás fele működik.

Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) számításai szerint Európában mintegy 100 ezer megawatt kapacitású offshore szélerőmű építése van folyamatban. Ezzel a kapacitással az EU energiaigényének tizede lesz majd fedezhető.

Az észak-amerikai kontinensen Kanadáé az elsőség, hiszen április elején az Ontario Energiahatóság bejelentette egy offshore szélerőműpark építését.

Kínában 2008-ban kezdték az első hasonló beruházást. A 100 megawattos Shanghai East Sea Bridge nevű offshore szélerőműpark a világkiállítás idején kezdte meg az áramtermelést. A tervek szerint további négy hasonló erőművet építenek, két 300 és két 200 megawatt kapacitásút.

A másik hatalmas ázsiai ország, India is erőteljesen érdeklődik a technológia iránt, hiszen hatalmas tengerparti területei vannak, amelyek tökéletesen alkalmasak lennének szélerőmű építésre.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*