2018. Május 21. 5:13

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek Újabb 15 megawattnyi szélkerék állt munkába a Bábolnán


Újabb 15 megawattnyi szélkerék állt munkába a Bábolnán

Újabb 15 megawattnyi szélkerék állt munkába a BábolnánTizenöt megawatt névleges teljesítményű magyarországi szélerőműparkot adott át a világ vezető szélerőmű gyártója, a Vestas.

A napokban átadott bábolnai szélerőműparkban hat 2 megawatt és egy 3 megawatt teljesítményű szélkerék termeli az áramot. A 105 méter magas tornyokon 90 méteres rotorok forognak. A létesítmény évi 33 gigawattóra energiát termel majd az előzetes számítások szerint, amely mintegy 14 ezer háztartás éves villamos energia fogyasztásának felel meg, s évente csaknem húszezer tonnával csökkenti a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét.

Ezzel a Vestas magyarországi kapacitása néhány kilowatt híján száz megawattra nőtt, de a cég további beruházásokat tervez.
– A szélenergia jelentős szerepet fog játszani a tiszta és megújuló energia iránti növekvő globális igény kielégítésében, és ezen a téren Magyarországon ígéretesnek látjuk a jövőt – mondta el az szélerőműpark átadása alkalmából Karl Heinz Fatrdla, dél-kelet-európai és ausztriai értékesítési igazgató. – Ugyanakkor beruházásainkkal új, helyi munkahelyek létesülnek nálunk és beszállítóinknál egyaránt.

A Vestas következő szélkerekét várhatóan Jánossomorján adják majd át az ősz végén, ahol már igen előrehaladottak egy két megawattos torony telepítési munkálatai.

A Vestas számos beszállítóval dolgozik együtt Magyarországon, a multinacionális nagyvállalatok mellett magyar kis- és középvállalatokkal is megtalálhatók köztük: a szénszálakat gyártó nyergesújfalui Zoltek Zrt. a Vestas Blades második legnagyobb beszállítója. A több mint ötszáz főt foglalkoztató cégnek messze a legnagyobb ügyfele a Vestas, hiszen termékeinek több, mint felét a nagyvállalat vásárolja meg. A szélerőműgyárként is emlegetett kaposvári Lakics Gépgyártó Kft. szélerőművek generátoraihoz gyárt részegységeket és a Vestas Nacelles Deutschland GmbH. valamint az ELIN EBG Motoren GmbH. (Vestas Spare Parts & Repair alvállalkozója) fontos beszállítója. A VIDEOTON Holding Zrt. valamint a Jabil Circuit, Flextronics és Sanmina-SCI magyarországi leányvállalatai mind kapcsolatban állnak a Vestas-szal az elektronika területén. A Vestas Spare Parts & Repair beszállítói egyebek mellett az ABB és a Siemens is, melyeknek gyártóegységei Magyarországon találhatóak. A székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft. a Vestas Wind Systems A/S dán beszállítójának az Aluwind-nek szállít alumínium lemezeket.

Forrás: VestasHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*