2018. Május 21. 5:21

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek Duplázzuk meg szélenergia kapacitásunkat


Duplázzuk meg szélenergia kapacitásunkat

Duplázzuk meg szélenergia kapacitásunkat ( Kép: gettyone.com )Az évtized végéig mindenképpen érdemes lenne a jelenlegi mintegy 330 MW-nyi hazai szélenergia-termelési kapacitást legalább megduplázni. Ez fontos lenne a megújulócélok teljesítéséhez – állítja Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója.

A megújulóenergia-hasznosítási cselekvési terv (NCST) további 410 MW kapacitás kiépítését irányozza elő, tehát mindehhez a kormányzati szándék is megvan. A szélenergiának számos előnye van, a többi között nagyon olcsó energiatermelési forma, ugyanakkor a hátrányait sem szabad elhallgatni – vélekedik ifj. Chikán Attila.

Duplázzuk meg a szélenergia-termelést 2020-ig

A vezérigazgató szerint a diverzifikáció a kulcsszó a megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervben (NCST), egy sok elemre építő rendszerben pedig a szélenergiának is van helye. A megújulóterületen erős, magyar hátterű feltörekvő energetikai társaság első embere úgy látja: ennek jegyében az évtized végéig mindenképpen érdemes lenne a jelenlegi mintegy 330 MW szélenergia-termelési kapacitást legalább megduplázni. – Az NCST-ben felvázolt ambiciózus megújulófejlesztési tervek teljesítéséhez fontos lenne a szélenergiában rejlő lehetőségek kihasználása. Hogy ehhez a kormányzati szándék is megvan, mutatja, hogy a cselekvési terv további 410 MW kapacitás telepítését irányozza elő 2020-ig – hangsúlyozza ifj. Chikán Attila.

A szélkerekek üzemeltetési költsége csaknem nulla

Az ALTEO vezérigazgatója szerint a szélenergia az elmúlt időszakban kikerült a fókuszból, pedig ésszerű hasznosítás mellett jóval több az előnye, mint a hátránya. – A szélenergia hosszú távon az egyik legolcsóbb energiaforrás, hiszen az erőművi beruházások – karbantartásban, őrzés-védelemben, távfelügyeletben jelentkező – fix költsége a projektek megtérülését követően gyakorlatilag nulla. Ezáltal a szélenergia hosszabb távon markánsan hozzá tud járulni az energiaár-növekedés tompításához – húzza alá ifj. Chikán Attila. A vállalatvezető szerint további előny, hogy egy szélerőművet az esetleges gazdasági ellehetetlenülés esetében sem éri meg leállítani, hiszen a berendezések üzemeltetését a finanszírozó is meg tudja oldani, így a termelés biztonsággal folytatható.

Nehéz beilleszteni a villamosenergia-rendszerbe

Nem szabad ugyanakkor elhallgatni a szélenergia hátrányait sem – teszi hozzá ifj. Chikán Attila. Így nem teremt elég munkahelyet és a hazai beszállítóknak sem generál rendeléseket. Ráadásul kiegyenlítésre van szükség, igaz, a szakértők körében teljes a konszenzus annak tekintetében, hogy az NCST-ben nevesített további 410 megawattnyi szélenergia-kapacitás technológiailag minden különösebb gond nélkül beilleszthető a magyar villamosenergia-rendszerbe. – Mindez világosan megmutatja, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a szélre nincs szükség, egyszerűen csak ésszerűen kell ezzel az energiafajtával operálni – hangsúlyozza az ALTEO vezérigazgatója.

Írjuk ki a pályázatokat

Ifj. Chikán Attila úgy látja, hogy a terület dinamizálásához most a legfontosabb teendő a Magyar Energia Hivatal (MEH) kapacitástenderének kiírása lenne. Mint ismert, jelenleg mintegy 1800 MW-nyi, a MEH-kvótára váró, csak a tervezőasztalon létező szélenergiakapacitás-beruházás rendelkezik a létesítéshez szükséges – környezetvédelmi, építési, hálózatcsatlakozási stb. – engedélyekkel. Ezekben a projektekben voltaképpen csak áll a befektetők pénze, ráadásul az engedélyek lejárnak, megújításuk pedig anyagi erőforrásba és időbe kerül, sürgős lenne tehát pontot tenni ezeknek a függő ügyeknek a végére – hívja fel a figyelmet az ALTEO vezérigazgatója.

Csak fokozatosan

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyszeriben 1800 MW-nyi szélerőmű-kapacitás szabadulna rá a támogatási rendszerre. Egyrészt mert a pályázati anyagok elbírálásánál kiemelt szempont lehet a támogatási igény, másrészt mert a szélerőművek már most sem feltétlenül termelnek a támogatott KÁT-mérlegkörbe. Reális alternatívaként jön szóba a széltornyok akár szigetüzemben, akár külföldi igények kielégítésére történő termelése – jegyzi meg ifj. Chikán Attila.

Az ALTEO vezérigazgatója szerint fontos szempont az is, hogy a hazai megújuló-iparág külföldi megítélésén javítani tudjunk. Ehhez egy sikeres széltender nagy előrelépés lenne, hiszen a megújuló alapú energiatermelési technológiák közül a szélenergia területén volt a legnagyobb a befektetői kiábrándulás az elmúlt időszakban. Egy átlátható és eredményes tender jelentősen javítaná Magyarország megítélését a hazai és nemzetközi befektetői körökben. Ez pedig a jövő megújulóberuházásaihoz elengedhetetlen.

Forrás: AlteoHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*