2018. Május 22. 5:58

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek A szélerőműveket teljesíthetetlen szabályozási feltételekkel lehetetlenítik el


A szélerőműveket teljesíthetetlen szabályozási feltételekkel lehetetlenítik el

A szélerőműveket teljesíthetetlen szabályozási lehetetlenítik el ( Kép: gettyone.com )Teljesíthetetlen és emiatt automatikusan büntetéssel járó feltételeket szab a szélerőművek számára az energetikai közigazgatás és a rendszerirányító (MAVIR) májusi módosítási javaslatai – áll a Magyar Szélenergia Ipari Társaság közleményében.

Csak szóban támogatják a megújulókat

– A megújulókat támogató politikai szándéknyilatkozatokkal teljesen ellentétes irányba mutat az energetikai szabályozás átalakulása. Míg a politika zöld-energia forradalmat, a hazai megújuló energiaipar húzóiparrá fejlesztését, kiszámíthatóságot ígéri, addig a valóságban a technikai szintű szabályozás csendes átalakításával teljesen ellehetetlenül a megújuló energiaipar – mondta Dr. Hoffmann László az MSZIT elnöke.

A rendszerirányító (MAVIR) – egy munkanapos határidővel – iparági egyeztetésre bocsátott koncepciója újabb büntetésekkel sújtaná a szélerőműveket. Bár a koncepció szándéka érthető, hiszen a kisszámú, önhibájából nem együttműködő termelőt igyekszik megregulázni, azonban kiterjed és automatikusan bünteti a kooperáló termelőket is.

A javaslat szerint a rendszerirányító szigorítana, mert „a jelenlegi pótdíj rendszer nem ösztönöz kellően a pontos menetrendadásra és annak tartására”. A javaslat teljesen figyelmen kívül hagyja az üzemeltetők együttműködési készségét, hiszen többségük jelenleg is jelentős költség mellett napi vagy órás időjárás-előrejelzési adatok alapján modellezik a termelésüket, és élnek a napon belüli adatszolgáltatás lehetőségével.

A javaslat szerint a jelenlegi 11.30-as időpont helyett már fél kilenckor jelenteni kellene a szélenergia termelőknek, hogy mikor és mennyi energiát szállítanak. Miután azonban az európai meteorológiai számításokat forgalmazó előrejelző cégek reggel 8-9 óra között szolgáltatnak adatot, a szabályozás lehetetlen feladat elé állítja a szélenergia termelőket.

Szélenergia átvétel csökkentett áron

További teljesíthetetlen feltétel, hogy amennyiben „valamely értékesítő nem ad havi menetrendet, vagy termelése ötven százalékban eltér a havi menetrendjétől” akkor csökkentett áron veszik át tőle az energiát. Ez úgyszintén lehetetlen feltétel, hiszen egyetlen szélelőrejelző cég sem vállalja egy hónapra előre pontos jelzést. A termelők abszurd módon csak úgy tudnák a büntetésüket csökkenteni,

ha éppen akkor állítanák le erőműveiket, amikor jelentős termelés van, ezzel elkerülve a menetrendtől történő számottevő eltérést. Ez a kikényszerített helyzet a világon példa nélküli. Tönkreteszi a termelőket és csökkenti a hazai megújuló energiatermelést.

A tervezet „a kiegyenlítő energia költségének áthárítását” javasolja, holott ez a termelőktől teljesen független költség.

A teljes koncepció ellentétes az átvételi áras rendszer logikájával, aminek lényege, hogy a környezeti előnyökért cserébe nagyobb biztonságot garantál, és gyorsabb megtérülési időt biztosít a beruházások ösztönzése érdekében.

Botrányt kavart kérdések ismét az asztalon

A módosítási javaslattal nem csak az a probléma, hogy lényegében több, korábban már tisztázott – akkor óriási botrányt kavart - kérdést nyit meg újra, hanem az is, hogy nem veszi figyelembe az azóta összegyűlt pozitív tapasztalatokat, a jelentősen romlott gazdasági helyzetet (az üzemeltetők is megszenvedik a romló forint árfolyamot, egyre nehezebb helyzetben vannak).

– Mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezekkel a módosításokkal nem lehet a menetrendadás pontosságát növelni, nem növekszenek az adóbevételek, nem csökkennek az energia árak, viszont valóban csődközeli helyzetet idézhetnek elő a már üzemelő megújuló erőműveknél, és lehetetlenné teszik az újabb beruházásokat, így tovább csökkentik a magyar megújuló energiatermelést – foglalta össze a lényeget az MSZIT elnöke.

Forrás: Magyar Szélenergia Ipari TársaságHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*