2018. Április 23. 13:22

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek Szélerőmű-parkot vásárolt a Magyar Villamos Művek


Szélerőmű-parkot vásárolt a Magyar Villamos Művek

Szélerőmű-parkot vásárolt a Magyar Villamos MűvekTöbb hónapos egyeztetést követően november 23-án az MVM Zrt. megvásárolta az ország egyik legjelentősebb szélerőmű-parkját üzemeltető Hungarowind Kft.-t a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től. A tranzakció beleillik az MVM stratégiájába, amely kiemelt célként határozta meg a megújuló energiaforrások hazai hasznosításában való részvételt.

Az MVM tulajdonszerzése révén hazai tulajdonba kerül az ország egyik legjelentősebb szélerőmű-parkja, amely a hazai szélerőmű-kapacitás közel 15 százalékát jelenti. A megvásárolt sopronkövesd-nagylózsi szélpark ez év október 31-ig 38,178 GWh villamos energiát termelt, amely a teljes hazai szélenergia-termelés 18 százaléka volt. Ez egyben alátámasztja azt az üzemeltetési tapasztalatot, miszerint a szélerőmű-park az átlagosnál jobb adottságokkal rendelkezik a hazai szélviszonyok tekintetében.

A mostani tranzakció azért is nagy jelentőségű, mert megkönnyítheti a szélenergia-termelés térnyerésével előállt energiarendszer szabályozási problémák megoldását. Ismert, hogy a szélerőművi energiatermelés bővülése egyre nehezebb feladat elé állítja a hazai villamosenergia-ellátás egyensúlyáért felelős rendszerirányítót, a MAVIR Zrt.-t. Az MVM tulajdonszerzése a társaság várakozásai szerint jelentős előrelépést eredményezhet e téren: a MAVIR Zrt. és az immár MVM-tulajdonú Hungarowind Kft. között ugyanis szerződés jött létre, amelyben a Hungarowind Kft. rendszerszintű szolgáltatásként vállalta, hogy amennyiben a hazai energiarendszer ezt igényli, úgy a MAVIR kérésére az erőmű teljesítményét az energiarendszer biztonsága érdekében csökkenti, akár le is állítja.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*