2018. Május 21. 5:18

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek Helyteleníti az Európai Tanács ajánlását a szélenergia szövetség


Helyteleníti az Európai Tanács ajánlását a szélenergia szövetség

Helyteleníti az Európai Tanács ajánlását a szélenergia szövetségAz Európai Uniónak helyre kell állítani azt a torz és helytelen képet, amelyet az elektromos energia-beruházásokról rajzolt föl magának – figyelmeztetett az Európai Szélenergia-ipari Szövetség (EWEA).

Az EWEA szerint az Európai Parlament múlt csütörtöki szavazása jobban tükrözi a jelenlegi elektromos energia-beruházásokat, mint az Európa Tanács korábbi ajánlása, amely csak a 20 megawatt fölötti beruházások előzetes bejelentését írná elő. . Az Európai Tanács elképzelése ugyanis semmibe veszi azt a nagyszámú, 20 megawattnál kisebb kapacitású szárazföldi szélerőművet, amelyet az elmúlt időszakban építettek. Az Európai Parlament ezzel szemben az öt megawattnál nagyobb szárazföldi és a húsz megawatt fölötti offshore szélerőművek telepítésének előzetes bejelentését tartja kívánatosnak.

Az elmúlt időszak tényei is ezt a vélekedést erősítik a szövetség szerint, hiszen a tavalyi teljes energetikai beruházás 39 százaléka szélerőmű fejlesztés volt, s ezt követték – 16 százalékos részaránnyal – a napenergetikai beruházások. Azaz nem csupán a megújuló energia-beruházások élén állt a szélenergia, de az összes energetikai fejlesztésnek is, s jelentős rész jutott a 20 megawattnál kisebb telepítéseknek. A 2008-as évben sem volt sokkal rosszabb a kép, hiszen akkor az összenergetikai beruházás 35 százalékát adták a szélerőművek.

– Az európai tanácsi szemlélet az újonnan épített szárazföldi szélerőműveknek legkevesebb harmadát téveszti szem elől, s teljesen hamis képet rajzol az új energetikai beruházásokról – jelentette ki Paul Wilczek az EWEA szabályozási ügyekben illetékes tanácsadója.

A szakember szerint a parlament által megszavazott szabályozás sokkal reálisabb képet rajzol a tényleges helyzetről, és sürgeti, hogy az Európai Tanács fogadja el a parlament ajánlását, mert a rossz helyzetértékelés hibás döntésekhez vezethet.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*