2018. Április 23. 13:15

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek Háromévente megduplázódik a szélerőmű-kapacitás


Háromévente megduplázódik a szélerőmű-kapacitás

Háromévente megduplázódik a szélerőmű-kapacitásTavaly 38312 megawattnyi szélerőmű épült a világon, s ezzel a teljes kapacitás elérte a 159213 megawattot a Szélenergia Világszövetség (WWEA) adatai szerint.


A tavalyi, 31,7 százalékos növekedés 2001 óta a legnagyobb, s a 2009 végéig üzembe állított szélerőmű kapacitás teljesítménye évi 340 terawattóra, ami Olaszország – a világ hetedik legnagyobb – gazdaságának energiaigényét képes fedezni – derül ki a tegnap napvilágot látott Szélenergia Világjelentésből (WWER-2009).

A szélenergia szektor évi bevétele meghaladja az 50 milliárd eurót, 550 ezer embernek ad munkát, s a világszövetség várakozásai szerint két év múlva legkevesebb 1 millióan dolgoznak majd az iparágban.

A legdinamikusabb fejlődést Kína érte el a tavalyi évben is, 13800 megawattos fejlesztéssel. Az világ vezető piacának számító ázsiai országban a tavalyi volt sorban a negyedik év, amikor képes volt megduplázni az átadott turbinák számát.

Ezzel az eredménnyel Kína az összkapacitás tekintetében is előrelépett, hiszen éppen csak, de megelőzte Németországot, s ezzel a vezető USA mögött a második, az üzembe helyezett szélerőművek tekintetében.

Ázsia egyébként is igen dinamikus fejlődést mutatott a tavalyi évben: a 2009-ben telepített kapacitás 40,4 százalékát itt helyezték üzembe, Észak-Amerika pedig 28,4 százalékos részesedésével megelőzte az előző évben még előtte álló Európát (27,3 százalék).

Latin-Amerika is megduplázta teljesítményét, leginkább Mexikó és Brazília teljesítményének köszönhetően.

A WWEA jelentése szerint az idei év végére a világ szélerőműveinek összkapacitása eléri majd 200 ezer megawattot, 2020-ra pedig 1,9 millió megawattnyi szélerőmű áramtermelésével számolnak a szakemberek.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*