2018. Május 20. 17:58

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek Föllendülőben a brit offshore szélerőmű-ipar


Föllendülőben a brit offshore szélerőmű-ipar

Föllendülőben a brit offshore szélerőmű-iparMind nagyobb részt követel magának a brit energiatermelésben az offshore szélerőmű-ipar: egyre újabb és újabb beruházásokról érkezik hír.

A Siemens a napokban bejelentette, hogy a zöld energia-termelés iránt mutatkozó növekvő igény miatt előbbre hozza a Brit-szigetek melletti parti vizekre tervezett offshore szélerőmű-parkjának építését. A hír szerint az erőműpark létesítse egyben 700 munkahely megteremtését is jelenti.

– A belátható jövőben a brit szélerőmű fejlesztések élén az offshore beruházások lesznek, s mostani beruházásunkkal mi szeretnénk megőrizni vezető szerepünket ezen a területen – jelentette ki Peter Löscher, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója. A cégóriás számításai szerint a brit offshore szektor határozott növekedés várható, különösen a keleti és észak-keleti part kikötői infrastruktúrájára fókuszálva.

Alig valamivel a mostani bejelentés előtt látott napvilágot a hír, hogy a General Electric (GE) 430 millió euro értékben tervez offshore beruházásokat Nagy-Britanniában, Németországban, Norvégiában és Svédországban.

– Az offshore szélenergia egyre inkább növekvő szerepet tölt be a zöldenergia iránt áhítozó öreg kontinens energia ellátásában – jelentett ki Ferdinando Becalli-Falco a GE elnök-vezérigazgatója. – Ezekkel a beruházásokkal nemcsak segítünk kiaknázni az offshore potenciált, de munkahelyeket is teremtünk.

Egy hónappal ezelőtt a Mitsubishi jelentette be egy100 millió euro költségvetésű észak-kelet angliai szélturbina gyár létesítését. Az ügylet kapcsán a Greenpeace angliai vezetője arra hívta föl a figyelmet, hogy „ha a piac arra kíváncsi, merre halad a brit energiaszektor, akkor a világ legnagyobb atomenergia-beruházója adja meg a választ: a szél irányába.”

Más hírek szerint is jelentős fejlődés előtt áll a brit offshore szélenergia ipar. Az offshore ipart kiszolgáló kikötői létesítményekre például 65 millió eurót költene a brit költségvetés, s egy új zöld beruházási bank létesítéséről is szó van, amely indulásakor 2,25 milliárd eurót szánna a zöld közlekedés, a fenntartható energiatermelés, illetve célzottan az offshore szélerőművek létesítésének támogatására.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*