2018. Május 21. 5:21

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek 565 millió euró az offshore szélerőmű-rendszer fejlesztésére


565 millió euró az offshore szélerőmű-rendszer fejlesztésére

565 millió euró az offshore szélerőmű-rendszer fejlesztéséreHollandiát és Dániát, a Shetland-szigeteket és Skóciát, valamint a Balti-tengeri Krieger’s Falkot köti majd össze az az európai szuperhálózat, amelynek finanszírozásáról a napokban döntött az Európai Bizottság. Az offshore fejlesztésre szánt 565 millió eurónak több mint a felét hálózatfejlesztésre szánják.

Az Európai Gazdasági és Helyreállítási Tervből finanszírozott 565 millió eurós projekttel az EU egy lépéssel közelebb kerül annak az elektromos szuperhálózatnak a megvalósításához, amelyről Barroso már több alkalommal vizionált. A most megszavazott összegnek több, mint feléből az offshore ipar központi területeit kötik össze az európai elektromos hálózattal.

A kábeleket Hollandia és Dánia között, valamint a Shetland-szigetek és Skócia között tervezett platformon fektetik le, illetve Balti-tengeri Krieger’s Falkot kötik be az európai elektromos hálózatba. Ezzel a beruházással nemcsak az Északi-tengeren termelt áramot juttatják el a fogyasztókhoz, de ösztönzik is a versenyt az energiaszektorban, s ennek eredményét a felhasználók látják majd.

Három másik, folyamatban lévő – Norvégiát az Egyesült Királysággal és Németországgal, illetve az Egyesült Királyságot Hollandiával összekötő – projekt is hasonló célt szolgál. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) számításai szerint a jelenlegi és a tervezett offshore szélerőművek az európai energiaigény tíz százalékát lesznek képesek kielégíteni, s ezzel évi 200 millió tonnával csökkentik a szén-dioxid kibocsátást.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*