2018. Április 21. 7:57

Frissitve04:17:07 AM GMT


Szélenergia Szélerőművek Nálunk nem lesznek az enyészeté a széltornyok


Nálunk nem lesznek az enyészeté a széltornyok

Nálunk nem lesznek az enyészeté a széltornyokMagyarországon a szabályozás megakadályozza, hogy a szélerőművek a leállításuk után a működés egykori helyén legyenek az "enyészeté" - közölte a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) a napokban megjelent svéd aggodalmakra válaszul.

A svéd energiahivatal kongatta meg a vészharangot, mert álláspontja szerint a szélerőmű parkokból könnyen "rozsdaerdők" válhatnak a kivitelezési szabályok módosítása nélkül. A hivatal feltételezése szerint Svédország mellett más országokban sem rendelkeznek a szabályok arról, hogy mi történjék a tönkrement vagy csak gazdaságtalanná vált szélturbinákkal.

Magyarországon a szélerőművek szárazföldiek, így a berendezések könnyen elbonthatók. A lebontásról és rekultivációról az üzemeltetőnek mindenképpen gondoskodnia kell, csak így kaphat építési engedélyt – közölte az MSZIT, hozzátéve, hogy a 12-szer 12 méteres betonalapra rögzített tornyok felépítése nem jár nagyobb környezetváltoztatással, mint egy családi ház kivitelezése, ráadásul  a szélerőművek létesítésnek és lebontásának minden fázisát ellenőrzik a hatóságok.

Az üzemeltetők a statikai, anyagavulási adatok alapján pontosan meg tudják mondani azt, hogy az egyes tornyok mikorra kerülnek olyan állapotba, hogy feltétlenül le kell szerelni őket, elkerülve a környezetszennyezés és -rongálás lehetőségét vagy éppen a közvetlen balesetveszélyt.

Takács Gábor, az MSZIT ügyvezetője a közleményben kiemeli: az építés során a környezetvédelmi és építési hatóságok minden részfolyamatot ellenőriznek a termőréteg megfelelő elhelyezésétől kezdve, a betonalap lefektetésén és a szerviz utak létesítésén át, a földkábelek megfelelő szigeteléséig.

A közlemény szerint a nehezen megszerezhető engedélyek, a mérési nehézségek és a kiosztott kvóták alacsony száma arra készteti a szélerőmű cégeket, hogy a már egyszer bemért területen ne hagyjanak fel a tevékenységgel. Alapvetőn két lehetőség áll a szélerőmű társaságok előtt a berendezések üzemidejének lejárta után: vagy teljesen levonulnak egy telephelyről, helyreállítva annak eredeti állapotát, vagy a már kipróbált helyen az elavult szerkezetek leszerelését követően új, modernebb tornyokat állítanak üzembe. A leszerelés után a még felújítható generátorok, egyéb alkatrészek akár más egységekbe is beszerelhetőek, a további üzemszerű felhasználásra nem alkalmas elemek – például a torony fém részei – pedig újrahasznosítható hulladékként értékesíthetők. Ezzel a szélerőművek tulajdonosai úgy csökkenthetik a leszerelési költségeket.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*