2018. Május 22. 23:13

Frissitve04:17:07 AM GMT


Víz energia Életünk a víz Uniós pénzből vezetik el és tárolják Mórahalom belvízét


Uniós pénzből vezetik el és tárolják Mórahalom belvízét

Uniós pénzből vezetik el és tárolják Mórahalom belvízétÁtadták Mórahalomban a 171 millió forintnyi uniós pénzből finanszírozott csapadék- és belvíz-elvezetési infrastruktúrát.

 

A komoly vízelvezetési problémával küszködő településen olyan komplex rendszert hoztak létre, amely nem csupána a fölösleges vizet vezeti el, de a Nagyszéksós-tó tározó rekonstrukciója révén lehetővé vált az ottani értékes vizes élőhelyek természetes állapotának fenntartása. Mérséklődnek a belvízkárok, és a tározó vízháztartásának kiegyensúlyozottá válásával növekszik a lakosság élet- és vagyonbiztonsága is.

A globális felmelegedéssel és a klímaváltozással kán jelentkező rendkívüli sok csapadék az év során bármikor okozhat jelentős vízelvezetési problémákat, a nyolcezer lakosú várost akár el is önthette volna a víz, ezért kellő kapacitású vízelvezetési és -tározási lehetőségeket kellett biztosítani. A most átadott beruházás során felújították a vízelvezető rendszert és a várostól délkeletre elhelyezkedő tározót, korszerűsítették a belvíz elleni védelemmel összefüggő műtárgyakat. Ennek során tööb mint 12 ezer mérenyi csatornát állítottak helyre és megépültek a még hiányzó objektumok.

A beruházás jelentőségét az árvízvédelem mellett az adja, hogy a Nagyszéksós-tó területén értékes vizes élőhelyek találhatóak, amelyek az egyre gyakoribb és egyre hosszabb vízhiányos, aszályos időszakokban veszélybe kerültek. A vizes élőhelyek természetes állapotának fenntartása és a pusztulás megállítása érdekében a szükséges vízpótlás – a természetes vízpótlás mellett – Mórahalom kellően tisztított szennyvizének újrahasznosításával oldódott meg, e célból egy új nyomócső épült és 121 hektáron új vizes élőhelyet is kialakítottak.

Összességében tehát biztosítottá vált a térség belvízmentesítése, aszályos időben a vízutánpótlás, a vízi ökoszisztéma fennmaradása.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*