2018. Március 22. 12:59

Frissitve04:17:07 AM GMT


Víz energia Életünk a víz India miatt csökken az ivóvízkészlet?


India miatt csökken az ivóvízkészlet?

Észak-India évente 54 köbkilométernyi vizet használ el, ami akár az egész bolygó vízháztartására hatással lehet, miközben a világtengerek szintjének emelkedéséhez is hozzájárul. A newscientist.com híre szerint a Nemzeti Geofizikai Kutatóintézet munkatársai gravitációs mérésekkel jutottak erre a következtetésre.

A kutatás adatai szerint az Észak-India kifejezetten gyorsan használja föl az alatta elhelyezkedő talajvizet. Virendra Tiwari 2002 és 2008 közötti mérései szerint évente átlagosan 54 köbkilométernyi – 21 millió medencényi – víz kerül ki a vízháztartásból. A próbafúrások azt mutatják, hogy évente 10 centiméterrel csökkent a talajvíz szintje.

– A mezőgazdaság az első számú bűnös – jelentette ki John Wahr, a Boulderi Colorado Egyetem professzora. – Ha nem változik a trend, néhány év múlva a régió 600 millió lakosa súlyos vízhiánnyal fog szembenézni.

A hiányzó víz pedig nem csak egyszerűen eltűnik, de legnagyobb része az óceánba kerül. A kutatócsoport számításai szerint évi 0,16 milliméterrel növeli a világtenger szintjét, ami az emelkedés 5 százalékát jelenti.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*