Kiderült, miért ritmusra táncolunk

srác táncol

Amikor zenét hallgatunk, gyakran a lábunkkal adjuk az ütemet vagy a fejünkkel bólogatunk rá – de vajon miért tesszük ezt? A Nyugat-Sydney Egyetem új tanulmánya szerint a válasznak köze van ahhoz, hogy az agyunk hogyan dolgozza fel az alacsony frekvenciájú hanghullámokat.

A tanulmányban a kutatók önkéntesek elektromos agyi aktivitásáról készítettek felvételeket, melynek során a résztvevőknek alacsony vagy magas frekvenciájú ritmikus hangmintát játszottak le. Az eredmények szerint a hallgatás során a résztvevők agyi aktivitása a ritmusok struktúrájával szinkronizálódott – különösen az ütem tekintetében.

Így az eredmények szerint a basszusgitár egy neuropszichológiai mechanizmust használ ki, amivel “rákényszeríti” az agyat, hogy az ütemet kövesse.

“Egyre több bizonyíték szól amellett az elmélet mellet, hogy az agyi neuronok nagyobb csoportjainak az ütem frekvenciájához való szelektív szinkronizációja támogatja az észlelést és hatással van a zene ütemére történő mozgásra is,” ismertette Sylvie Nozaradan, a tanulmány egyik társszerzője.

A kutatók szerint míg a tanulmány megmagyarázhatja, hogy az emberek miért a zene ütemére táncolnak, addig a felfedezésnek fontos jelentősége lehet a klinikai rehabilitációban is.

“A zenét egyre intenzívebben alkalmazzák az agyi sérülések által okozott kognitív vagy motoros problémák klinikai rehabilitációja során, és ezek a felfedezések a zene és a mozgás közötti kapcsolat pontosabb megértése révén segíthetnek az ilyen kezelések kifejlesztésében,” fejtette ki Peter Keller, a tanulmány egy másik társszerzője.

Míg a kutatócsapat arról számol be, hogy kutatásuk nagy előrelépést jelent ezen a szakterületen, addig nem tagadja, hogy még ezután is rengeteg kérdés marad megválaszolatlanul – például a jelenség mögötti pontos mechanizmusok és a létezésük okai.

“További kutatásra van szükség ahhoz, hogy tisztázzuk, az agyi területek melyik hálózata felelős az ütemmel való szinkronizációért és hogyan alakul ki a korai gyermekkorban,” mondta Nozaradan.