A villanymotor legfontosabb alkatrészei

villanymotor belseje

Az ipari célokra kifejlesztett villanymotorok önmagukban nagy befektetés egy cég számára. Ezért nagyon fontos odafigyelni a megfelelő gondozásra is a továbbiakban. Az első, amit érdemes figyelni, a motor tekercsek.

A környezeti hatások miatt a tekercsek ki vannak szolgáltatva a nedvességnek és a szennyeződéseknek, ami miatt a vezetékek szigetelése könnyen meghibásodhat, és az élettartamot is rontja. A második, a hőventilátorok. Ezek nagyon kényes alkatrészek, mert a túl sok hő károsíthatja a villanymotort. Emiatt érdemes a karbantartáskor a hőventilátorok kopását megvizsgálni. Az ecsetelések a következő kiemelt terület, hiszen ezek teszik lehetővé az elektromos vezetők áthaladását. Nem gyakori hogy meghibásodnak, de ha koszos környezetben használjuk, a gumi lebomolhat, amiből szigetelési problémák keletkezhetnek.

A villanymotor következő fontos alkatrészei az övek. A túlzott vagy túl erős használatot kerülni kell, mert az az elmozdulásukkal járhat, és ezáltal könnyen kopnak vagy szakadnak. Ezt is elengedhetetlen, hogy megvizsgáljuk karbantartáskor. Ami egy villanymotor egyik legfontosabb alkatrészei, a csapágyak, hiszen a motor zavartalan működését ezek adják, ezért rendszeres ellenőrzésük, kenésük megkerülhetetlen. Amikre még kell figyelni, a biztosítékok.

Ezeknek köszönhető, hogy a motor nem károsodik a túlzott teljesítmény miatt, mert ilyenkor felfúj az áramkör, ez egyfajta védelmi feladat. Fontos, hogy legyen nálunk tartalék biztosíték, ezáltal megelőzhető a hosszabb idejű leállás a túlfeszültség okán. Valamint a vezetékeket kell nagyon figyelni, hiszen a túlzott hőre érzékenyek, és az meghibásodást okozhat. Egy villanymotor karbantartása tehát nem végezhető el megfelelően, ezek figyelembe vétele nélkül.