Az eladó cégek jogi jelentése és akadályai

eladó cégek terem

Eladó cégekkel akkor találkozhatunk, amikor egy adott cég eladja üzletrészeinek és részvényeinek 100%-át. Üzletrészről ugye Kft. esetében beszélhetünk, részvényekről pedig Zrt. esetében.

Jogilag tehát az eladó cégek kifejezés pontatlanul hangzik, de a köznyelvben mégis így használják a tevékenység megnevezését. Olyan esetekben, amikor a céges vagyon fedezetet tud nyújtani a tartozások és kölcsönök keretére, akkor nem akadálya az eladó cégeknek. Amennyiben azonban nincs fedezet, és a bejegyzett tőke nincs teljes egészében a cég rendelkezésére bocsátva, vagyis befizetve, akkor jogi akadály áll fenn az eladó cégek előtt.

Tehát ilyenkor az anyagilag terhelt üzletrész nem lesz eladható. Továbbá, akkor sem beszélhetünk eladó cégről, ha az egyik tulajdonos nem kívánja eladni a saját üzletrészét. Ugyanis a tagoknak elővásárlási joguk van az üzletrész megvásárlása által. Ezért tehát ahhoz, hogy cégeladásról lehessen beszélni, alapvető fontosságú, hogy a bejegyzett tőke valóban a rendelkezésre álljon, valamint a tagok között teljes összhang legyen. Ha nincs egységes ügyleti akarat, az eladó cégek útjába állhat.

A témával kapcsolatban további részleteknek nézhet utána a ceghmester.hu oldalán, ahol szakértő kollégák állnak szíves rendelkezésére, akár cégeladáson gondolkozik, akár egyéb kérdései vannak céges ügyekben.

Related Post